Transport gratuït península a partir de 85€

3€ DTE a partir de 30€ >>> Cupó: PALMA3

5€ DTE a partir de 60€ >>> Cupó: PALMA5

Comandes a partir de dijous 07/04 s’entregaran la setmana de l’11/04

SABIES QUE CONFECCIONEM LA PALMA DE LA MORENETA A LA BASILIKA DE MARIAZELL?

verge la moreneta

Pelegrins espanyols a Mariazell – Àustria

Com anys anteriors, hem realitzat les palmes que acompanyen l’altar de la Mare de Déu de Montserrat a la Basilika de Mariazell d’Àustria. A diferència de les altres vegades, l’elaboració d’aquestes palmes s’ha dut a terme per les tres generacions d’artesans de Palmes Viaplana. La transmissió del coneixement a cada generació és la base perquè l’empresa familiar continui amb la tradició del teixit artesanal de la fulla de palma.

Un dels pelegrinatges més recordats del segle XX es va produir l’11 de Desembre 1960 quan van portar els estudiants de la Tuna de la E.T.P.I. de Vilanova i la Geltrú, una còpia de la famosa Verge Negra del Monestir Benedictí de Nostra Senyora de Montserrat a Montserrat, el “muntanya serrada (zersägten Berg)”. L’11 de desembre de 1960 una jornada, que esdevindrà com històrica, realitzen el lliurament de La Moreneta a la Comunitat Benedictina de Mariazell, dipositant en finalitzar la funció religiosa en l’altar de la Capella Espanyola (La Spanische Kapelle).

El 1972 la Promoció 1961 emprèn el viatge tan desitjat a Àustria. La ruta-programa inclou, lògicament, una etapa a Mariazell, el dia inicialment previst era el dimecres-dijous de Setmana Santa. Però dues setmanes abans i a petició dels Amics de Mariazell que volien organitzar un acte de benvinguda es va canviar la ruta a seguir.
Això va suposar recalar a Mariazell el dissabte i diumenge de Rams.
Ja carregant les maletes a l’autocar a la Rambla Catalunya de Barcelona i davant la presència de les “parades que venien les palmes i palmons “s’acorda regalar palmes i palmons als fills dels amics de Mariazell.

El poble de Mariazell, però acostumat a rebre centenars de pelegrinatges cada any, no havia oblidat als Tunos de Vilanova i la Geltrú i el seu bell gest de 1961. Es van preparar actes de benvinguda i els seus habitants es van emocionar en veure per primera vegada en la Processó del Diumenge de Rams (Palmsonntag) la barreja de color de les Palmes i Palmons que havien portat els seus amics espanyols junts a les “palmes engalanades elaborades amb branques dels boscos” que llueixen els nens per l’ocasió.

Les emocions i els cors van poder més que el raciocini. En el sopar oficial de comiat i en els discursos d’agraïment es va formular una promesa “no faltaran 6 palmes i 6 palmons a Mariazell el Diumenge de Rams mentre visquem “. Aquesta promesa ha estat complerta fins avui.

Del grup d’estudiants va sorgir un vot (Promesa realitzada a la vista de 1972) que s’ha convertit en la “Peregrinació dels espanyols”. Cada any, Diumenge de Rams arriben a Mariazell, amb les seves palmes grogues amb els seus fulles enginyosament teixides. Des de llavors, els amics catalans mantenen vincles profunds amb Mariazell.

El lliurament de palmes i palmons iniciat per casualitat a Mariazell com a símbol d’amistat, una imatge eminentment religiosa en un acte d’amistat per sobre de l’estricte fi o concepte de ser beneïts el Diumenge de Rams, es va estendre per tota Àustria.

SUBSCRIU-TE I REBRÀS UN CODI DESCOMPTE PER LA PRIMERA COMPRA!

Compra palmes online!

Com fer una palma de Rams