Transport gratuït península a partir de 85€

3€ DTE a partir de 30€ >>> Cupó: PALMA3

5€ DTE a partir de 60€ >>> Cupó: PALMA5

Comandes a partir de dijous 07/04 s’entregaran la setmana de l’11/04

Origen de la palma blanca de Diumenge de Rams

sagrada familia arquitectura

Gaudí s’inspirà en un palmeral per al disseny de l’interior de la Sagrada Família

La palma blanca d’Elx és coneguda per la seva tradició i la singularitat del Palmeral d’Elx, un oasi de palmeres datileres, que una vegada lligades per no exposar-les a la llum, surt del seu interior la palma blanca.

És a partir d’aquest moment en què els antics artesans intervenen la fulla de “palma blanca de Setmana Santa” per enriquir la benedicció i oferir el fruit del treball fet artesanalment.

La palma rissada, els trenats, les flors, les decoracions penjants, són motius que passen a vincular-se amb l’imaginari religiós en el dia de la processó del Diumenge de Rams.

Els artesans de la palma blanca es van estendre pel territori arribant també a Catalunya, on la “palma de Diumenge de Rams” adquireix les seves variacions en el disseny i la seva pròpia identitat sobretot en l’època Modernista, un moment d’esplendor de l’artesania a Catalunya i en altres països (“Art Nouveau” a França, “Arts and Craft” al Regne Unit).

Es veu clarament la intenció d’Antoni Gaudí de reproduir l’oasi de palmeres a l’interior de la “Basílica de la Sagrada Família” a Barcelona. El referent a les palmes i palmons té una influència directa en l’arquitecte ja que a la plaça de la “Sagrada Família” se celebrava, i es continua celebrant, una de les fires més importants de “palma blanca de Diumenge de Rams”, així doncs el contacte i proximitat amb la tradició.

Antoni Gaudí treballava en col·laboració amb mestres artesans que elaboraven les decoracions en diferents materials, a mà. Aquest acostament a l’artesania, la imatge religiosa i la branca de palmera es fan visibles a l’interior i la façana de el “Temple expiatori de la Sagrada Família”.

A el Portal de la Glòria es troba una obra encastada al terra fent al·legoria a la rebuda a l’entrada de Jesús a Jerusalem el “Diumenge de Rams” amb les branques de palma i olivera.

A la Façana del Naixement, també trobem grans i llargues branques de palmera entre les decoracions realitzades en pedra.

És en aquesta època, que l’artesà Vicenç Viaplana adquireix la tècnica i coneixement de l’elaboració de la palma blanca, que s’ha transmès de generació en generació, de pares a fills. Així és que Palmes Viaplana continua aquesta antiga tradició de l’elaboració de les palmes de Diumenge de Rams.

SUBSCRIU-TE I REBRÀS UN CODI DESCOMPTE PER LA PRIMERA COMPRA!

Compra palmes online!

Com fer una palma de Rams