Palmes Viaplana 4a GENERACIÓ D'ARTESANS

La família Viaplana, es dedica a l’ofici de la confecció i trenat de la palma blanca des de fa més de quatre generacions, el pioner que va aprendre la tècnica va ser Vicenç Viaplana Guitart, nascut a finals del segle XIX a Sant Vicenç dels Horts, Baix Llobregat. Vicenç Viaplana va marxar del seu poble i es va traslladar cap a Caldes de Montbui i posteriorment cap a la Travessera de Gràcia davant del Mercat on va instal·lar la seva cistelleria i obrador artesà. En aquells temps els cistells i tot lo que estava relacionat amb aquesta tècnica artesanal tenia gran utilitat per als comerciants de les parades del mercat i dels seus veïns. Però durant el hivern els Viaplana es dedicaven a la confecció de palmes seguint l’ofici que Vicenç havia après al seu Sant Vicenç natal. L’any 2005 el Ajuntament de la Vila de Gràcia, va reconèixer la “Cistelleria Viaplana” junt amb dos establiments més del barri, com els únics que havien mantingut inalterada la seva activitat des de feia 100 anys. És adir que sabem segur, perquè consta en els registres del Ajuntament que la cistelleria Viaplana es fa fundar a l’any 1905.

Vicenç Viaplana va tenir 9 fills, la major part d’ells dedicats a la cistelleria i al hivern a les palmes, però va ser la seva filla Magdalena, la que va agafar les regnes de l’obrador i va trametre als seus fills Joan i Antoni Vaqué l’art de la confecció de Palmes. En Joan i l’Antoni ja no van aprendre l’ofici de cisteller, però en canvi si van aprendre l’ofici del trenat de les palmes, aquesta va ser la seva herència familiar: la tècnica que ja venia del seu avi de Sant Vicenç dels Horts. Models propis amb noms propis: flor papi (perquè Magdalena li deia al seu pare quan ja era gran “faci flors papi” i així li va quedar el nom, o la palma pepa perquè les elaborava la Sra. Pepa una tieta de la Magdalena, o els burros que són xassís de palma que portaven carregats a la sàrria de l’animal.

Joan Vaqué Viaplana, va néixer a l’any 40, i amb paciència i destresa va cultivar la curiositat sobre la mestria en el trenatge de les palmes del diumenge de Rams, per això va ser reconegut amb la “Carta de Mestre artesà” per la Generalitat de Catalunya el 10 de febrer de l’any 2000 en la categoria de: “Manufacturer, objectes de vimet, de jonc, de canya, de palma i d’altres fibres (palmes i palmons). Joan Vaqué Viaplana casat amb Mª Teresa Sans va tenir dos fills, Joan i Xavier Vaqué Sans, als que va trametre l’ofici amb un gran ventall dels models tradicionals exclusius de Palmes Viaplana. Models desenvolupats durant generacions i transmesos de pares a fills, única escola disponible d’un ofici únic. D’aquesta manera es perpetra el ofici, una generació més, dins del segle XXI, fent les palmes de Setmana Santa amb les mateixes tècniques dels segles anteriors.

Palmes viaplana MESTRES ARTESANS

JOAN VAQUÉ VIAPLANA / Mestre artesà Barcelona el 1940. Entre aquests cognoms creix l’artesania en la confecció de palmes i palmons des de fa 150 anys, quan el seu besavi començà a principis del segle passat. Va aprendre l’ofici als deu anys i va tenir com a mestres el seu avi, Vicenç Viaplana i Pous, i posteriorment la seva mare, Magdalena. Els seus dos fills i la seva esposa han après la majoria de les tècniques tradicionals d’elaboració de l’esmentada artesania i continuen l’ofici. Les aportacions tecnològiques introduïdes per les noves generacions, s’han combinat de manera eficaç amb un ofici tradicional, i dóna lloc a una empresa que exporta tradició a tota Espanya i a la resta de països d’Europa, entre els quals Àustria, Anglaterra, Suïssa i Andorra. Posseïdor de la Carta d’Artesà, Joan Vaqué Viaplana, actualment dóna classes al seu taller-escola a la Vilella Baixa, un poble de la comarca del Priorat (Tarragona).

JOAN VAQUÉ SANS i XAVIER VAQUÉ SANS / Mestres artesans de Palmes Viaplana Han estat reconeguts com a Mestres Artesans de la palma de l’empresa Palmes Viaplana per la Generalitat de Catalunya el 19 de setembre de 2013. El diploma va ser otorgat pel Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, al Palau Reial de Pedralbes de Barcelona, el 18 de novembre de 2013. Aquest diploma reconeix el mestratge en l’ofici de manufacturer d’objectes de vímet, de jonc, de canya, de palma i d’altres fibres vegetals, així com els mèrits de caràcter extraordinari que ha acreditat. Palmes viaplana va ser proposada mitjançant l’Associació Artesans de Gràcia, que van recolzar la trajectòria professional de Joan i Xavier. Aquest reconeixement permet als Mestres Artesans practicar la docència en centres d’estudis de grau superior, i a la vegada, certificar als alumnes pels coneixements adquirits

SUBSCRIU-TE I REBRÀS UN CODI DESCOMPTE PER LA PRIMERA COMPRA!

Compra palmes online!

Com fer una palma de Rams